Zo zorg je voor een digitaal toegankelijke praktijkwebsite
Jouw praktijk staat open voor iedereen. Daarom is het belangrijk dat ook jouw praktijkwebsite voor iedereen toegankelijk is. Ook voor mensen die bijvoorbeeld slechtziend, kleurenblind of laaggeletterd zijn, epilepsie hebben of de Nederlandse taal niet (voldoende) beheersen.
Je zorgt ervoor dat iedereen jouw website kan gebruiken door je site webtoegankelijk of digitaal toegankelijk te maken. Wij verwachten dat dit in de toekomst zelfs verplicht wordt. Maar hoe doe je dit precies? Wij vertellen je meer over 3 belangrijke functionaliteiten van onze praktijkwebsite én geven je 3 tips waarmee je zelf de toegankelijkheid van je praktijkwebsite kan verbeteren.
Functionaliteit 1: Lees voor-functie
Alle praktijkwebsites hebben een ‘lees voor-functie’. Deze functie zorgt ervoor dat de hele tekst of een deel van de tekst op de website wordt voorgelezen aan de gebruiker.
Een bezoeker van een praktijkwebsite kan de functie op twee manieren gebruiken:
- Via de lees voor-knop bovenaan de website. Wanneer een bezoeker op deze knop drukt, wordt automatisch de hele website stap voor stap voorgelezen.
- Via het selecteren van een stuk tekst. Wanneer een bezoeker tekst op de website selecteert, komen er twee opties tevoorschijn. Eén daarvan is ‘lees voor’. Dan wordt alleen de geselecteerde tekst voorgelezen.
Tijdens het voorlezen laat een blauwe arcering zien welke tekst wordt voorgelezen. Bezoekers kunnen het voorlezen pauzeren, door- of terugspoelen of opnieuw afspelen. Dat kan met knoppen bovenaan de website. Ook kunnen ze het volume en de voorleessnelheid aanpassen.
Functionaliteit 2: Vertaalfunctie
De vertaalfunctie maakt de praktijkwebsite toegankelijk voor mensen die de Nederlandse taal niet (voldoende) beheersen. Deze functionaliteit kan de website tekst vertalen in 20 verschillende talen, onder andere Engels, Spaans en Chinees.
De optie ‘vertalen’ verschijnt wanneer een gebruiker een stuk tekst selecteert. Dan opent er een nieuw venster met de bijbehorende vertaling. Hierin zit ook een lees voor-functie, zodat bezoekers de vertaalde tekst ook kunnen laten voorlezen. Ook kunnen ze de lettergrootte en de afstand tussen de letters, woorden en regels in de vertaalde tekst aanpassen.
Functionaliteit 3: Contrast functie
De contrast-functie zorgt ervoor dat de hele website verandert in een hoog contrast. Dit betekent dat het verschil tussen de achtergrond en de tekst groter wordt; de achtergrond kleur wordt zwart en de tekstkleur verandert in wit. Op deze manier is de tekst voor slechtzienden beter te lezen.
De 3 functionaliteiten zijn, op elke praktijkwebsite, bovenaan de website te zien met deze knoppen:
Advies 1: Kleurgebruik
Op onze praktijkwebsites zijn de standaard tekstkleuren zwart en wit. De twee achtergrondkleuren kun je als praktijk zelf kiezen. Wij adviseren je daar graag over. Wij controleren ook altijd of het contrast tussen de achtergrondkleuren en de tekstkleur groot genoeg is. Een groot contrast maakt de tekst namelijk beter leesbaar voor mensen met een visuele beperking. Witte letters op een gele achtergrond zullen bijvoorbeeld slecht leesbaar zijn, maar met een blauwe achtergrond zal het wel toegankelijk zijn.
Dit is in het voorbeeld hieronder goed zichtbaar:
Advies 2: Geen bewegende beelden
Op verschillende plekken in de website kunnen afbeeldingen worden geüpload. Wij adviseren om alleen afbeeldingen te gebruiken en geen bewegende beelden. Bewegende beelden verkleinen namelijk de webtoegankelijkheid van de praktijkwebsite voor bijvoorbeeld mensen met epilepsie.
Advies 3: Maak je teksten leesbaar voor voorleessoftware
Vaak maken mensen met een visuele beperking, zoals blinden of slechtzienden, gebruik van voorleessoftware. Deze software leest digitale teksten voor met goed klinkende stemmen. Daarom adviseren wij om teksten op de website leesbaar te maken voor deze software. Hoe je dit doet, lees je in de blog ‘Is mijn website geschikt voor mensen met een (lees)beperking?’.
Deze 3 functionaliteiten en 3 adviezen vormen een goede basis voor een toegankelijke website. Wil jij de toegankelijkheid van je praktijkwebsite nog verder verbeteren? Lees dan de blog ‘Is mijn website geschikt voor mensen met een (lees)beperking?’.