Terug naar het overzicht

Voldoet jouw huisartsenpraktijk al aan de NEN 7510-norm? Bereid je voor op 2025!

Wist je dat in 2025 alle zorgorganisaties in Nederland een de NEN 7510-norm moeten voldoen, dus ook huisartsenpraktijken? De NEN 7510-norm stelt strikte richtlijnen voor informatiebeveiliging in de zorg. Dat is belangrijk omdat steeds meer huisartsenpraktijken bijvoorbeeld gebruik maken van online formulieren om patiëntgegevens te verzamelen. Is jouw huisartsenpraktijk al klaar voor de NEN 7510-norm? In deze blog vertellen we wat de norm inhoudt, hoe je hieraan voldoet, en welke stappen je zelf kunt nemen om de veiligheid van je praktijkwebsite te waarborgen.

Wat is Nen 7510?

De NEN 7510 is een Nederlandse norm voor informatiebeveiliging in de zorgsector. Voor huisartsenpraktijken betekent dit dat je moet zorgen voor veilige opslag en verwerking van patiëntgegevens. Deze norm helpt beschermen tegen datalekken en cyberaanvallen door te eisen dat:

Hoe voldoe ik als huisartsenpraktijk aan de NEN 7510?

Alle zorgaanbieders moeten voldoen aan de NEN 7510-norm, maar als praktijk hoef je niet gecertificeerd te zijn. Je digitale leveranciers moeten echter wel NEN 7510-gecertificeerd zijn. Dit geldt voor elke IT-leverancier die patiëntgegevens verwerkt, zoals je HIS (Huisartsen Informatie Systeem), factureringssysteem en praktijkwebsite. Controleer dus goed of al jouw leveranciers gecertificeerd zijn.

Wat betekent de NEN 7510 voor jouw praktijkwebsite van Yard zorgsites?

Bij Yard, waar Yard zorgsites onderdeel van is, zijn we gecertificeerd volgens de ISO 27001 en ISO 9001 normen. Deze internationale standaarden voor informatiebeveiliging sluiten aan bij de NEN 7510. Dit betekent dat als je praktijkwebsite door ons is ontwikkeld en wordt beheerd, deze automatisch voldoet aan de eisen van de NEN 7510.

Zelf de informatiebeveiliging versterken

Toch blijft het wel belangrijk om zelf ook de informatiebeveiliging van je website goed in de gaten te houden en te versterken. Wij bieden zes praktische tips om de patiëntgegevens, die via de praktijkwebsite binnenkomen, optimaal te beveiligen.

1. Controleer de instellingen van je formulieren

Bij Yard zorgsites hebben alle praktijkwebsites een SSL-certificaat, wat de gegevens versleutelt en veilig verstuurt. Sinds begin 2022 verwijderen we automatisch inzendingen van formulieren na 6 dagen en slaan we geen IP-adressen op, ter bescherming van patiëntgegevens.

Heb je formulieren aangemaakt voor 2022? Controleer dan of de instellingen al goed staan. Lees in onze kennisbank hoe je deze instellingen aanpast.

2. Formulieren in je mailbox

Ingevulde formulieren worden ook naar je e-mail gestuurd. Bewaar deze e-mails niet langer dan 3 maanden.

3. Sterke en unieke wachtwoorden

Zorg ervoor dat medewerkers met toegang tot de praktijkwebsite unieke wachtwoorden gebruiken die alleen bij hen bekend zijn. Voorkom het opschrijven of onveilig delen van wachtwoorden. Lees onze blog ‘Het belang van een sterk en uniek wachtwoord voor jouw praktijkwebsite’ voor tips over hoe je medewerkers kunt helpen bij het creëren en beheren van sterke wachtwoorden.

4. Beveiligde werkplekken

Medewerkers moeten zorgvuldig omgaan met hun werkplek, ook tijdens het aanpassen van de praktijkwebsite. Vergrendel computers wanneer ze niet in gebruik zijn en log altijd uit aan het einde van een sessie.

5. Toegangsbeheer voor de website

Controleer regelmatig wie toegang heeft tot de praktijkwebsite. Wanneer een medewerker van functie verandert of de praktijk verlaat, zorg dan direct voor het bijwerken van de inloggegevens. Dit voorkomt dat ongeautoriseerde personen toegang krijgen tot het beheersysteem van de website.

6. Duidelijke communicatie met patiënten

Informeer je patiënten duidelijk over hoe jullie hun gegevens verzamelen, gebruiken en opslaan. Houd jullie privacystatement goed bij en zorg ervoor dat het altijd up-to-date is. Lees onze blog ‘Cookies en e-health: een zorgvuldig bijgehouden privacystatement’ voor tips over hoe je dit kunt doen.

Blijf alert

Voor de bescherming van patiëntgegevens is het erg belangrijk om de NEN 7510-norm na te leven en de informatiebeveiliging van je praktijk te versterken. Yard zorgsites biedt de juiste basis. En door zelf proactief stappen te nemen, zoals het controleren van formulierinstellingen en het beheren van wachtwoorden, kun je de beveiliging verder verbeteren. Blijf alert en zorg ervoor dat je patiënteninformatie altijd veilig is.

Heb je hier vragen over? Bel ons dan op het nummer 030-234 10 20 of stuur een e-mail naar contact@yardzorgsites.nl.

Laatste blogs